Zbor

Dobrodošli u veseli zbor Zagrebački anđeli!

Zagrebački anđeli je veseli zbor koji pjeva uživo, a program čine poznate i tradicionalne hrvatske dječje pjesmice, te nove autorske skladbe.

U zbor se mogu uključiti djeca od 4 do 14 godina.

Grupe u kojima vježbamo podijeljene su na predškolske i školske (starije i mlađe) dok je za one najstarije članove zbora sa pjevačkim iskustvom predviđen i zahtjevniji program vježbanja - višeglasne pjesme i pjesme na stranom jeziku.

Članovi zbora nastupaju na oko 30 koncerata godišnje, koji uključuju i nekoliko natjecanja. Nakon samo tri mjeseca postojanja nastupili su u Lisinskom uz orkestar Josipa Cvitanovića, a od tada su nanizali 4 zlatne i 3 srebrne nagrade na natjecanjima. Zanima vas po čemu smo drugačiji od drugih? Pročitajte stručni osvrt na naš nastup na Festivalu glazbe 2017. na kojem smo osvojili prvu nagradu!

Osim pjevanja lijepih i popularnih pjesmica, kroz koje će svako dijete zasigurno mnogo naučiti, na našim probama je vrlo veselo, družimo se i igramo.

Sve pjesme prati koreografija koja pomaže pamćenju stihova i melodije, ali i čini samo vježbanje i nastupe veselijima.

U nastavku pročitajte više o tome zašto je pjevanje u zboru i bavljenje glazbom odlično za klince ali i one starije!

Djeca vole glazbu, a ona je dobra za njihov razvoj

Glazba je veoma važna za razvoj svakog djeteta. Ona pozitivno utječe na djetetove fizičke i umne sposobnosti te omogućuje razvoj estetskog odnosa prema glazbi i umjetnosti općenito. Poznato je da se kod osoba koje se aktivno bave glazbom poboljšavaju glazbene sposobnosti, ali manje je poznato da se razvijanjem glazbenih sposobnosti i općenito razvija pojedinac. Ako je dijete aktivno uključeno u glazbene aktivnosti (sviranje, pjevanje, plesanje), ono će unaprijediti:

  • komunikacijske vještine (verbalne i neverbalne);

  • vizualnu i auditivnu percepciju;

  • slušnu diskriminaciju;

  • kognitivne procese: pamćenje, mišljenje,opažanje i djelovanje;

  • motoričke vještine: grubu i finu motoriku;

  • kreativnost i apstraktno mišljenje.


Glazba kao sredstvo u komunikaciji često pomaže u izražavanju osobnosti. I zato je glazbeni izbor vašem djetetu još jedan način da se izrazi, otkrije i/ili podijeli s vama svoju osobnost. Ako vam se pruži takva prilika, objeručke je prihvatite i povežite se sa svojim djetetom. Glazbom se postiže unapređenje samopoštovanja, svladavanje stresa i pobjeđivanje treme. Glazboterapijom se lakše opuštamo, pomaže pri terapiji govornih smetnji te razvoju motoričkih vještina.

Glazbene aktivnosti

Ne oklijevajte inicirati i uključiti se u glazbene aktivnosti kod kuće već u ranoj dobi, kao što su: slušanje glazbe po izboru djeteta, ples uz glazbu, pjevanje uspavanki, pjevanje pjesama koje dijete preferira, sviranje udaraljki, međusobno imitiranje ritmičkih fraza, vokalne ili instrumentalne glazbene improvizacije, sviranje instrumenta po želji, čitanje priča popraćenih zvučnim efektima i sl.

U dobi od 4 godine, dijete je spremno započeti i s grupnom glazbenom aktivnosti kao što je zbor. Poseban talent za pjevanje nije uvjet, jer djeca u zboru uče pjevati zajedno s vršnjacima čime lakše svladavaju tremu, brže uče i druže se.

Neka glazbeno putovanje kroz rast i odgoj vašeg djeteta započne. Sretno!

Tekst prilagođen prema: Sandra Belajec, prof. reh., M.A. preuzeto s Roditelji.hr 4.3.2014.