S.C.E.N.A.

Program je namijenjen učenicima nižih razreda da bi kroz nju realizirali osnovnu potrebu – a to je igra, ali igra usmjerena na igranje uloga u zamišljenom svijetu, iskustveno učenje - koje je uostalom cilj svake suvremene škole, razvoj mašte i kreativnosti, poboljšanje verbalne i neverbalne komunikacije, samopouzdanja te odnosa s vršnjacima i razumijevanja svijeta oko sebe.

Pri tome djeca razvijaju i svoje čitateljske i plesne sposobnosti, povremeno i pjevačke, pa čak i likovne. Dio sadržaja koji je obuhvaćen ovim programom namijenjen je javnom izvođenju, a dio razvoju djeteta i odnosa u vršnjačkoj grupi. Radi se na postojećim literarnim predlošcima, ali i na nekim situacijama iz svakodnevnog života – u školi, obitelji, medijima. Program je tematski orijentiran na književnost, održivi razvoj, ekologiju, vrijednosti ali i medije.

Pravi je odabir za svako dijete koje zna i voli čitati, voli scenu, ples, kostimiranje, recitiranje, glumu i pjevanje. Niti u jednoj od navedenih kompetencija ne mora biti odlično, ali svoje interese stremi objediniti i razviti. Kroz različite oblike izražavanja moći će razvijati maštu i potaknuti svoju kreativnost, kretati se kao životinja ili neka suvremena plesna grupa, čitati tekst ili sudjelovati u kratkom igrokazu, osmisliti kostim ili šminku za svoj nastup, razvijati samopouzdanje, čitalačke vještine, a i glazbene kada to naš mali scenarij bude zahtijevao. S.C.E.N.A. nije mjuzikl, to je ljepota izražavanja i kreacije kroz stih, pjesmu i ples. Kroz školsku godinu pripremit ćemo nekoliko zasebnih točaka, u kojima će nam se povremeno pridružiti i zbor!


Kako se S.C.E.N.A razlikuje od drugih dramskih radionica?

Ova zaokružena umjetnička priča doprijeti će do svakog djeteta, pomoći u psihološko-socijalnom razvoju ali i doživljaju teksta, glazbe i likovnog stvaralaštva. Osnovna načela zasigurno su najvažnija: igra, interakcija, improvizacija… sve to vodi razvoju intelektualnih spoznaja, emocionalnom doživljaju ali i ukupnom umjetničkom iskustvu.

Kroz dramske igre stvaraju se veze u našem ansamblu, povjerenje i mašta. Na tome gradimo našu priču, improvizacije, oblikujemo izražavanje i ponašanje likova, kretanje i u konačnici na temelju odabranog kvalitetnog literarnog predloška ujedinjujemo sve umjetničke doživljaje i kompetencije: govor, pokret, ples i pjevanje te likovno izražavanje kroz izradu maski, kostima i scenografije. Na našem putu sudjelovat će po potrebi i razni stručnjaci u svakom od ovih elemenata. Kroz školsku godinu vježbat ćemo nekoliko kraćih komada, postaviti dramski ali i lirski tekst!

Naša prva odabrana slikovnica i scenarij već vas čekaju, kao i naša grupa koja sve više raste! Provjerite zašto uz pomoć mašte djeca mogu baš SVE!